Ce este dieta DASH – Un regim popular de slăbit

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) este un regim alimentar conceput inițial pentru reducerea tensiunii arteriale și prevenirea hipertensiunii arteriale, însă s-a dovedit a fi eficientă și pentru pierderea în greutate și menținerea unei stări generale de sănătate. În acest articol, vom explora ce este dieta DASH, principiile de bază ale acesteia și cum poate fi folosită ca un regim popular de slăbit.

Ce este Dieta DASH?

Dieta DASH este un plan alimentar echilibrat, bogat în fructe, legume, cereale integrale, carne slabă, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și grăsimi sănătoase, care este conceput pentru a reduce tensiunea arterială și a promova sănătatea inimii. Principiile de bază ale dietei DASH includ:

 1. Consumul Ridicat de Fructe și Legume: Dieta DASH pune accentul pe consumul a cel puțin 4-5 porții de fructe și legume pe zi, care sunt surse excelente de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
 2. Limitarea Consumului de Sare: Dieta DASH recomandă limitarea consumului de sare la maximum 2.300 miligrame pe zi (echivalentul a aproximativ o linguriță de sare), pentru a reduce retentia de apă și tensiunea arterială.
 3. Consumul de Cereale Integrale: Dieta DASH include consumul de cereale integrale, cum ar fi orezul brun, pâinea integrală și cerealele integrale, care sunt bogate în fibre și nutrienți esențiali.
 4. Reducerea Consumului de Grăsimi Saturate și Trans: Dieta DASH recomandă reducerea consumului de grăsimi saturate și trans, care pot crește nivelul de colesterol din sânge și pot crește riscul de boli cardiovasculare.
 5. Limitarea Consumului de Alcool: Dieta DASH recomandă consumul moderat de alcool, cu un maxim de una sau două băuturi pe zi pentru bărbați și una pentru femei.

Cum Funcționează Dieta DASH pentru Slăbit?

Deși dieta DASH nu a fost inițial concepută pentru pierderea în greutate, principiile de bază ale acesteia, care includ consumul ridicat de fructe și legume, limitarea consumului de alimente procesate și bogate în calorii, și concentrarea pe alimentele sănătoase, pot ajuta la pierderea în greutate în mod sănătos și sustenabil. Iată cum dieta DASH poate fi folosită ca un regim popular de slăbit:

 1. Controlul Porțiilor: Dieta DASH promovează controlul porțiilor și consumul moderat de alimente, ceea ce poate ajuta la reducerea aportului caloric și la gestionarea greutății corporale.
 2. Alimente Sărace în Calorii și Bogate în Nutrienți: Dieta DASH se concentrează pe consumul de alimente sărace în calorii, dar bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele slabe, care pot ajuta la menținerea senzației de sațietate și la reducerea poftei de mâncare.
 3. Redistribuirea Macronutrienților: Dieta DASH promovează consumul echilibrat de carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase, care pot ajuta la menținerea unei stări generale de sănătate și la pierderea în greutate în mod sustenabil.

Contraindicații ale Dietei DASH:

Deși dieta DASH este considerată o opțiune sănătoasă pentru majoritatea oamenilor, este posibil să nu fie potrivită pentru toți. Contraindicațiile dietei DASH includ:

 1. Persoanele cu Alergii sau Intoleranțe Alimentare: Persoanele cu alergii sau intoleranțe la anumite alimente, cum ar fi lactatele sau glutenul, ar trebui să consulte un specialist în nutriție înainte de a adopta dieta DASH.
 2. Persoanele cu Afecțiuni Medicale: Persoanele cu afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, boli renale sau probleme de sănătate digestivă, ar trebui să consulte un medic sau un nutriționist înainte de a începe dieta DASH.
 3. Persoanele cu Tensiune Arterială Scăzută: Dieta DASH poate fi potențial periculoasă pentru persoanele cu tensiune arterială scăzută, deoarece poate provoca o scădere suplimentară a tensiunii arteriale.

Concluzie:

Dieta DASH este un regim alimentar sănătos și echilibrat, care poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, la pierderea în greutate și la menținerea unei stări generale de sănătate. Cu toate acestea, este important să consultați un specialist în nutriție sau un medic înainte de a începe dieta DASH, pentru a vă asigura că este potrivită pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate și slăbire. Prin urmare, adoptați dieta DASH cu moderație și echilibru, și asigurați-vă că îmbinați-o cu un stil de viață activ și sănătos pentru cele mai bune rezultate.

About the Author: Admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *