Rețeta tradițională de pui vienez

Puiul vienez, cunoscut și sub numele de „Wiener Backhendl”, este un preparat austriac clasic, care aduce un gust unic în bucătărie. Această rețetă tradițională combină ingredientele simple cu tehnicile culinare austriece pentru a crea un fel de mâncare savuros și crocant. Haideți să descoperim împreună cum să pregătim acest deliciu gastronomic.

Istoria puiului vienez

Puiul vienez își are originile în secolul al XIX-lea, în Viena, Austria. Deși multe surse susțin că puiul pane a fost inspirat de rețetele italiene de carne pane, austriecii au perfecționat această metodă, aducându-i un farmec aparte. În trecut, puiul vienez era servit în special la ocazii festive și în restaurantele de lux, fiind considerat un preparat rafinat.

Ingrediente necesare

Pentru a pregăti puiul vienez autentic, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

 • 1 pui întreg (aproximativ 1,5 kg), tăiat în bucăți
 • 200 g făină
 • 4 ouă
 • 200 g pesmet
 • Sare și piper, după gust
 • Ulei de floarea-soarelui pentru prăjit
 • Lămâie, pentru servit

Pregătirea puiului

 1. Curățarea și pregătirea puiului: Începeți prin a curăța și a tăia puiul în bucăți mai mici. Asigurați-vă că toate bucățile sunt de dimensiuni similare, pentru a se prăji uniform.
 2. Condimentarea: Condimentați bucățile de pui cu sare și piper pe ambele părți. Acest pas este esențial pentru a adăuga aromă cărnii.
 3. Pregătirea pentru pane: Pregătiți trei farfurii adânci – una cu făină, una cu ouă bătute și una cu pesmet. Asigurați-vă că ouăle sunt bine amestecate.

Tehnica de prăjire

 1. Încălzirea uleiului: Într-o tigaie adâncă, încălziți o cantitate generoasă de ulei de floarea-soarelui. Uleiul trebuie să fie suficient de fierbinte pentru a prăji puiul rapid și uniform, dar să nu ardă.
 2. Pane: Luați fiecare bucată de pui și treceți-o mai întâi prin făină, apoi prin ouăle bătute și în final prin pesmet. Asigurați-vă că fiecare bucată este complet acoperită cu pesmet.
 3. Prăjirea: Prăjiți bucățile de pui în uleiul încins până devin aurii și crocante. Este important să nu aglomerați tigaia, pentru a permite fiecărei bucăți să se prăjească uniform.
 4. Scurgerea excesului de ulei: După prăjire, scoateți bucățile de pui și așezați-le pe un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.

Servirea puiului vienez

Puiul vienez se servește de obicei cu felii de lămâie, care adaugă o notă de prospețime și ajută la echilibrarea gustului. De asemenea, acest preparat se potrivește de minune cu diverse garnituri, cum ar fi cartofii prăjiți, salata de cartofi sau legumele sotate.

Sfaturi și trucuri pentru un pui vienez perfect

 1. Temperatura uleiului: Este esențial să mențineți o temperatură constantă a uleiului. Dacă uleiul este prea rece, puiul va absorbi prea mult ulei și va deveni gras. Dacă este prea fierbinte, pesmetul se va arde înainte ca puiul să fie gătit complet.
 2. Tipul de pesmet: Pentru a obține o textură crocantă, folosiți pesmet de calitate. Pesmetul panko, de exemplu, este o opțiune excelentă pentru un rezultat extra crocant.
 3. Odihna după prăjire: Lăsați puiul să se odihnească câteva minute după prăjire. Acest lucru ajută la setarea crustei și la păstrarea suculenței cărnii.

Variante și adaptări

Deși rețeta tradițională este delicioasă, există și variante pe care le puteți încerca pentru a adăuga un twist personal puiului vienez.

 1. Pui vienez picant: Adăugați condimente picante, cum ar fi paprika sau piper cayenne, în pesmet pentru a oferi puiului o aromă picantă.
 2. Crusta de parmezan: Amestecați pesmetul cu parmezan ras pentru o crustă extra savuroasă.
 3. Ierburi aromatice: Adăugați ierburi proaspete tocate fin, cum ar fi pătrunjelul sau cimbrul, în amestecul de ouă pentru un plus de aromă.

Concluzie

Puiul vienez este o rețetă care aduce bucătăria austriacă în casele noastre, oferindu-ne o experiență culinară autentică și delicioasă. Cu ingrediente simple și tehnici de gătit accesibile, oricine poate pregăti acest preparat clasic și poate impresiona familia și prietenii. Fie că alegeți să respectați rețeta tradițională sau să experimentați cu variante moderne, puiul vienez va rămâne mereu o alegere excelentă pentru orice masă. Bucurați-vă de fiecare mușcătură crocantă și suculentă!

About the Author: Daniel

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *