Gastroscopia: Când și de ce este necesară?

Gastroscopia este o procedură medicală importantă utilizată pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor tractului digestiv superior, inclusiv esofag, stomac și prima parte a intestinului subțire. Această procedură, realizată cu ajutorul unui instrument flexibil numit endoscop, oferă medicilor o vedere directă și detaliată a mucoasei gastrice și a altor structuri, permițând diagnosticarea corectă a unor afecțiuni precum ulcerele, inflamația și cancerul. În acest articol, vom explora motivele pentru care gastroscopia este necesară și când ar trebui să fie efectuată.

Motive pentru Care Este Necesară Gastroscopia

 1. Diagnosticarea Ulcerului Gastric și a Ulcerului Duodenal: Gastroscopia poate ajuta la identificarea și evaluarea ulcerelor care afectează mucoasa stomacului sau a duodenului (partea superioară a intestinului subțire), permițând medicilor să prescrie tratamentul adecvat pentru aceste afecțiuni.
 2. Detectarea Gastritei: Gastrita este o afecțiune caracterizată prin inflamația mucoasei gastrice. Gastroscopia poate ajuta la evaluarea gradului de inflamație și la identificarea factorilor care contribuie la gastrită, precum infecția cu bacterii Helicobacter pylori.
 3. Investigarea Sângerărilor Digestive Superioare: Gastroscopia este o modalitate importantă de a localiza și evalua sângerările care provin din esofag, stomac sau prima parte a intestinului subțire.
 4. Biopsia și Diagnosticarea Cancerului: Gastroscopia permite medicilor să preleveze mostre de țesut (biopsii) pentru examinare microscopică, facilitând diagnosticarea precoce a unor afecțiuni precum cancerul gastric sau esofagian.
 5. Tratamentul Varicelor Esogastrice: Gastroscopia poate fi utilizată pentru tratamentul varicelor esogastrice (vene dilatate în esofag), prin aplicarea unor metode precum ligatura sau injecția de substanțe sclerozante.

Când Este Necesară Gastroscopia?

Gastroscopia este recomandată în următoarele situații:

 • Tulburări Digestive Persistente: Dacă experimentați simptome persistente precum dureri abdominale, arsuri la stomac, greață sau vărsături, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o gastroscopie pentru a evalua starea mucoasei stomacului și a altor structuri digestive.
 • Sângerări Digestive: În cazul sângerărilor digestive superioare, cum ar fi vărsăturile cu sânge sau scaunele cu sânge, gastroscopia poate fi necesară pentru localizarea și tratamentul surselor de sângerare.
 • Monitorizarea Afecțiunilor Preexistente: Pentru pacienții cu afecțiuni digestive preexistente, cum ar fi ulcerele sau refluxul gastroesofagian, gastroscopia poate fi utilizată pentru monitorizarea evoluției și eficacității tratamentului.
 • Screeningul pentru Cancerul Digestiv: În anumite cazuri, cum ar fi istoricul familial de cancer gastric sau prezența unor simptome suspecte, medicul poate recomanda gastroscopia pentru screeningul precoce al cancerului gastric sau esofagian.

Procedura de Gastroscopie

Procedura de gastroscopie este, de obicei, efectuată într-un cabinet medical sau într-o unitate de endoscopie și implică următorii pași:

 1. Preparare: Pacientul trebuie să aibă stomacul gol înainte de procedură pentru a asigura o vizualizare clară a tractului digestiv superior. De obicei, este necesară o perioadă de post alimentar de cel puțin 6-8 ore.
 2. Anestezie Locală: Înainte de introducerea endoscopului, pacientul poate primi o anestezie locală pentru a reduce disconfortul și pentru a ușura introducerea instrumentului.
 3. Introducerea Endoscopului: Endoscopul flexibil este introdus în gură și ghidat în josul esofagului până la stomac și duoden.
 4. Examinarea și Biopsia: Medicul examinează mucoasa gastrică și poate preleva mostre de țesut pentru biopsie, dacă este necesar.
 5. Finalizarea și Recuperarea: După finalizarea procedurii, pacientul este monitorizat pentru a se asigura că nu apar complicații și este lăsat să se recupereze înainte de a fi externat.

Concluzie

Gastroscopia este o procedură importantă și utilă în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor tractului digestiv superior. De la diagnosticarea ulcerelor și a gastritei până la detectarea cancerului gastric și a sângerărilor digestive, gastroscopia joacă un rol crucial în evaluarea și gestionarea problemelor digestive. Este important ca pacienții să discute cu medicul lor despre necesitatea și beneficiile gastroscopiei în funcție de simptomele și istoricul lor medical, pentru a stabili cea mai potrivită abordare de diagnostic și tratament.

About the Author: editor

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *